Een filter van liefde

Als je kijkt naar jezelf, wat zie je dan?  Een stoere man met een grote mond? Een goede leerling met hoge cijfers (en faalangst)? Een stotterend meisje met heel veel tekst die niet  uitgesproken kan worden? Misschien. Ik zag vroeger een meisje met een grote neus en knokige knieën.

We hebben allemaal de neiging om in te zoemen op onze onvolkomenheden. Op die dingen die juist niet helemaal goed uit de verf zijn gekomen.

Wat denk je. Kijken ouders ook zo naar hun kinderen? Als je vader of moeder bent, dan weet je dat dat niet zo is. Je kijkt naar je kinderen door een filter van liefde. Dat maakt dat alles er anders uit ziet. Je bent vaak de grootste fan van je eigen kind en zo kijkt God ook naar ons: door een filter van liefde én door een filter dat alle zonde opvangt. Omdat de Here Jezus is gestorven voor alles wat wij ooit fout hebben gedaan. Jezus  filtert alle onrechtmatigheden eruit voor Gods blik jou bereikt. God ziet je stralend, zonder vlek of rimpel. En wat zo mooi is....is dat we mogen leren om naar onszelf te kijken door Gods ogen.

Wauw. Wat zie je dan? Iemand die belangrijk is. Geliefd en gewenst. Mooi! Zo mooi! God vindt ons geweldig, besef je dat? God had er álles voor over om dichtbij ons te zijn en om een relatie met ons te kunnen hebben. God wil niet je kennis zijn, of een verre Vriend. Hij wil een diep en heel persoonlijk contact met je!  En Hij kwam zo dichtbij als iemand maar kan komen. Hij biedt zelfs aan om IN ons te komen wonen. Dichterbij kan niemand zijn.

Een méns heel dichtbij kan misschien wel eens  bedreigends voelen. Maar Gód heel dichtbij? Dat is juist zó veilig. Want God weet het allemaal en Hij houdt toch van je. Natuurlijk ziet Hij je imperfectie:  je getob met dingetjes, je te grote mond, je te kleine hart. Je bent een schepping in ontwikkeling. God weet dat allemaal, maar Hij rekent het je niet meer aan.

Dus wat ziet God? Jou! Die prachtige creatie, boordevol potentie. God is je grootste fan. Hij vindt jou gewéldig! En dat is ook wat jij mag zien, als je in de spiegel kijkt. Het lijkt misschien een beetje raar, maar je mag enthousiast zijn over jezelf, want dan ben je enthousiast over het werk van de Here God. En óf Die mooie dingen maakt! Jou, bijvoorbeeld!